ULUTEK Firmasından 'Havadan Elektrik Üreten' Proje

  • <%=haberItem.BASLIK %>
5 Temmuz 2023 Çarşamba

ULUTEK Teknopark firmalarından RePG Enerji, havanın içindeki bağıl nem ve ısı değişiminden faydalanarak elektriğe dayalı güç üreterek enerji maliyetlerini düşürüyor.

ULUTEK Teknopark firmalarından RePG Enerji; konut ve endüstriyel uygulamalar için daha önce hiç kullanılmamış bir teknikle sağladığı elektrik üretimi ile enerji sektöründe dikkatleri üzerine çekti. ULUTEK’in sunduğu avantajları değerlendiren firma, yeni yatırımlara odaklandı.

Teknoloji İle İçme Suyu Da Üretildi
Üniversite yıllarından itibaren yenilenebilir enerji üzerine çalışmalar yürüttüklerini belirten RePG Enerji Kurucusu Hasan Ayartürk, “Özel sektörde çalışırken projemi geliştirmeye başladım. Çeşitli yarışmalarda başarılar elde ettim ve TÜBİTAK desteği ile firmamızı kurdum. Bireysel yatırımcılardan aldığım yatırımlarla prototip çalışmalarını tamamlayıp anonim şirkete dönüştük. İlk ticari ürünlerimizi bu şekilde ürettik ve Sivas, Ankara, Denizli, İzmir, Bodrum ve İstanbul gibi birçok noktada ilk saha uygulamalarımızı gerçekleştirdik.” dedi. Ayartürk, projesinin detayları hakkında “RePG, havanın içindeki bağıl nem ve ısı değişiminden faydalanarak elektriğe dayalı güç üretir. Bu projenin amacı, havadan enerji geri kazanımı sağlayarak konutlardaki elektrik kullanımını ortadan kaldırmaktadır. Böylece enerjiden tasarruf sağlanacak ve elektrik maliyetleri düşecektir. Aynı zamanda gece ve gündüz farkından faydalanarak havadaki nem ve ısı değişimini kullanarak içme suyu üreten bir ürünümüz de ticarileşmiştir. Bu ürün, herhangi bir su bağlantısı olmadan düşük elektrik tüketimi ile çalışabilmektedir. Bu sayede harici bir su kaynağı gerekmeksizin sürekli su üretimi gerçekleşmektedir. Asıl ticari faaliyette bulunduğumuz teknoloji ise enerji kaynağı olarak farklı ısıları (gün ısı, atık ısı, jeotermal ısı) kullanarak elektrik enerjisi üreten, ısıtma ve soğutma yapabilen makinalardır.” ifadelerini kullandı.

‘Teknopark’ın Avantajları Çok Değerli’
Ar-Ge çalışmaları kapsamında ürün geliştirmeyi desteklemekte ve fikri mülkiyet haklarına oldukça önem verdiklerini belirten Ayartürk, “Türk Patent ve Marka Kurumu’nun desteği ile Almanya Nürmberg’de yapılan 2022 IENA Uluslararası Ticaret Fuarın’da ana teknolojimizin konusunu kapsayan Ozmoz ile Elektrik Üretim Sistemi konulu ulusal tescilli patentimiz IENA’nın Endüstri klasmanında Altın Madalya almıştır. 2023 yılında 8. Uluslararası İstanbul Buluş Fuarı’nda ana teknolojimizin konusunu kapsayan Havadaki Nemi Kullanarak Elektrik Üretimi Yapan Sistem uluslararası tescilli patentimiz ile bir Altın Madalya daha aldık. Patent Effect’in yayınlamış olduğu Türkiye’nin 2022 Yılı Patent Raporu’na göre Yatırım Alan Patentli Girişimler arasında 1.sırada, En Fazla Patent Başvurusu Olan Patentli Girişimler arasında 2. sırada yer aldık. Aynı zamanda RePG’nin teknolojisini içeren patentlerinin yer aldığı, geçtiğimiz günlerde açıklanan 193 ülkenin üyesi olduğu WIPO Küresel Ödülleri kapsamında finale kalan 25 finalist arasındayız.” dedi. ULUTEK Teknopark’ın patent raporundaki başarısından dolayı gurur duyduklarını da kaydeden Ayartürk, “Teknopark networku sayesinde birçok iş ortaklığı/proje ortaklığı oluşturabiliyoruz. Ücretsiz eğitimler ile çalışanlarımız daha nitelikli hale gelerek, farklı konularda bilgi sahibi olabiliyor. Ar-Ge projelerimiz için ihtiyaç duyduğumuz akademik danışmanlık hizmetine kolayca erişebiliyor, birçok akademisyenle çalışma yapma fırsatı yakalayabiliyoruz. Bu çalışmalar, projelerimizin akademik doğruluğunu ve teknik konularda firmamızı güçlendirmemizi sağlıyor. Bu sayede yatırımlarımızı daha sağlıklı bir ortamda planlayabiliyoruz.” şeklinde konuştu.