BUÜ ve ULUTEK Teknopark Patentte Zirveyi Zorluyor

  • <%=haberItem.BASLIK %>
2 Nisan 2020 Perşembe

Patent Effect'in yayınladığı 2019 Türkiye'nin Patent Haritası'nda Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) ve ULUTEK Teknopark farklı kategorilerdeki çıkışlarıyla dikkatleri üzerine çekti. 

Türkiye’nin Patent Haritası Raporu, Türkpatent ve Avrupa Patent Ofisi verilerinin özel bir veri analiz aracı ile değerlendirilmesiyle oluşturuldu. Teknoloji kategorileri, Uluslararası Patent Sınıflandırması (IPC)- Ortak Patent Sınıflandırması (CPC) patent sınıflarına göre analiz edilen raporda Bursa Uludağ Üniversitesi ve ULUTEK Teknopark’ın verileri de değerlendirildi.

BUÜ'nün başarısı

Ulutek Teknopark Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Karagöz, rapora ilişkin değerlendirmesinde, 
BUÜ'nün, genel bakış bölümünde yer alan "Üniversitelerin Tescil Edilmiş Avrupa Patent Başvurusu (EP) Sayısına Göre Liderlik Tablosu" kısmında 3 Avrupa Patenti ile Türkiye’deki tüm üniversiteler sıralamasında 7. sıraya yükseldiğinin görüldüğünü, bunun Bursa için sevindirici bir gelişme olduğunu söyledi. Türkiye’de faaliyet gösteren üniversitelerin yayınlanan patent başvuruları analiz edilerek, en fazla Avrupa Patent Belgesine sahip olan üniversitelerin belirlendiği tabloda en iyi 18 sıralamasının yapıldığını aktaran Karagöz, BUÜ'nün 3 Avrupa Patent Belgesi ile çok sayıda üniversiteyi geride bıraktığını ifade etti.

Rapora göre Tekstil teknolojilerinde ilk sırada 7 patent ile BUÜ Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Aksel yer alıyor. 

Bursa Uludağ Üniversitesi, toplam 60 adet lisanslama/devir performansının üniversiteler arasındaki dağılımının ele alındığı 'Üniversitelerde Lisanslama' kategorisinde de kendisine ODTÜ ve Gaziantep Üniversitesi'nin anrdından 3'ncü sırada yer aldı.

ULUTEK Teknopark’ın önemli başarısı
Prof. Dr. Karagöz, 2019 yılı verilerinin esas alındığı Türkiye’nin Patent Haritası Raporu’nda ULUTEK Teknopark’ın sıralamada önemli bir başarıya imza attığını aktardı. Raporda, Türkiye’de teknoparklarda faaliyet gösteren firmaların yaptıkları patent/faydalı model başvuruların analiz edildiğine işaret ederek, "ULUTEK Teknopark, Genel Bakış-İstatikler kısmında adrese dayalı olarak tespit edilen patent/faydalı model rakamlarına göre oluşturulan ‘En İyi 20 Teknopark’ listesinde ULUTEK, 117 patent/faydalı model başvurusuyla Yıldız Teknik, İTÜ ve ODTÜ’nün ardından en iyi performans gösteren Teknopark oldu" diye konuştu.