GÜMRÜK MÜŞAVİRİNİZ PROFESYONEL OLMALI

  • <%=haberItem.BASLIK %>
2 Temmuz 2021 Cuma

ULUTEK Teknopark seminerinde konuşan Gümrük Müşaviri Ali Toptaş, tecrübesiz isimler ve amatör firmalarla çalışan dış ticaret firmalarının ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.

ULUTEK Teknopark ev sahipliğinde Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa Uludağ Teknoloji Transfer Ofisi ve Eralkan Gümrük Müşavirliği iş birliğiyle düzenlenen İthalat ve İhracat İşlemlerinde Güncel Gümrük Uygulamaları Semineri’nde Eralkan Gümrük Müşavirliği Yetkilisi-Gümrük Müşaviri Mehmet Ali Toptaş; menşe konusu, ithalat ve ihracat uygulamalarında dikkat edilecek hususlar ve gümrükte yaşanan sorunlar hakkında bilgilendirme yaptı.

MENŞE KURALLARINA DİKKAT!
Son yıllarda ABD’nin başlattığı bir ticaret savaşı olduğunu kaydeden Mehmet Ali Toptaş, bu savaşta silahlarla değil ticaret politikası önlemleriyle mücadele edildiğini belirterek, “Ülkeler, rakibi gördükleri diğer ülkelere menşe kaynaklı önlemler uyguluyor. Bunun için eşyanın menşei ve menşeinin ispatı, çok önemli hale geldi. Eşyanın menşei, bir eşyanın ekonomik milliyeti olarak tanımlanabilir. Menşe konusunun son dönemlerde gümrüklerde en fazla ihtilaf yaşanan konuların başında olması ve menşe kurallarının doğru bir biçimde tatbik edilmemesi durumunda ciddi tutarlarda vergi ve cezalarının gündeme gelebildiği hususları dikkate alındığında, dış ticaretin tüm paydaşlarının, menşe kuralları konusunda çok daha titiz olunması gerektiği aşikârdır” diye konuştu.

NAKLİYE ŞİRKETİ DE ÖNEMLİ
Hedefin öncelikli şekilde ihracat olması gerektiğinin de altını çizen Toptaş, “Satacağınız ürün nerede, ne şekilde, ne kadara satılıyor? Bu verilere göre de hedeflediğiniz üretim materyallerini üretecek hammadde araştırmanız, imalat gerekiyorsa fabrika kurmanız vs. unsurlar ön plana çıkıyor. Dış ticaret; pazarlama, satış, lojistik, kambiyo, vergi düzenlemeleri, devlet teşvikleri ve gümrük mevzuatı uygulamaları gibi çok çeşitli uzmanlık gerektiren konuları kapsar. Özellikle gümrük işlemlerinde yapılacak basit bir hata, çok ciddi yaptırımlarla sonuçlanabilir. Dolayısıyla dış ticaret yapmak isteyen firmaların profesyonel danışmanlık hizmeti almalarını öneriyoruz. Tecrübeli bir gümrük müşavirinizin olması, sizin pazara daha çok odaklanmanızı sağlar. Pazar araştırmasına ve satış konusuna daha çok yoğunlaşmanızı sağlar. İkinci önemli unsur da tedarik zincirinde bir ürünü kaynağından alıp tüketim noktasına kadar taşıyan nakliye şirketleri. İyi bir nakliye şirketiyle anlaşmanız lazım. Sürprizlerle karşılaşmamanız gerekir” dedi.