FİNANSMAN, BÜYÜMENİN YAKITI

  • <%=haberItem.BASLIK %>
7 Temmuz 2021 Çarşamba

ULUTEK Teknopark’taki firmalara büyümenin finansmanı konusunda bilgilendirme yapıldı. Büyümenin vazgeçilmezi olan finansmanın risklerine dikkat çekildi.

ULUTEK Teknopark’ta düzenlenen Büyümenin Finansmanı ve Yatırımcı İlişkileri başlıklı webinarda, firmaların yatırım sürecinde dikkat etmeleri gereken noktalar ve yatırımcıya ulaşma aşamalarında yapılması gerekenler hakkında bilgiler verildi. 

‘İHRACAT SÜRECİNE DÂHİL OLUN’
Katılımcı firmaların ilham veren başarı hikâyelerini paylaştıkları etkinlikte konuşan Ventures & Mentors League Kurucusu ve CEO’su Ufuk Batum, “Geleceğimizin daha parlak olabilmesi için Türkiye’nin ekonomik modelinde tek seçenek, ihracata dayalı büyümedir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de KOBİ’lerimiz, Start-Up’larımız ve şirketlerimiz, Covid-19 küresel salgını nedeniyle çok ilginç bir dönemden geçiyor. Ekonomik modellerin değiştiği bu zamanda, sanayimizin ibresi yukarı yönlü olmaya başladı ve bu iyimser kapasite ihracata da yansıdı. Genel sanayide ihracata dayalı bir büyüme trendi var. Siz de ihracata katkı sağlamak amacıyla şirketinizde ihracat yapabilir ya da ihracat yapan bir firmaya hammadde üretebilirsiniz. Türkiye, dış ticaret fazlası veren bir ülke olmak zorunda. Bu noktada da dünyada sayısı 600 olan unicorn şirketlerin 4’ünün bizde olması milli gurur yaşatıyor. Türkiye girişimcilik ekosisteminin istihdamına bakacak olursak bugün Ar-Ge ve inovasyon merkezlerinde 150 bin çalışan var. Bu rakamlar 1 milyona ulaşmak zorunda” ifadelerini kullandı.

‘BÜYÜK DEĞİL, VERİMLİ İŞLETME OLUN’
Türk girişimcisinin hep büyüme odaklı bir bakış açısına sahip olduğunu da kaydeden Batum, “Büyümenin finansmanı kolay değildir ve genellikle bu finansman, satışlardan elde edilecek gelir ile karşılanmaz. Finansman, büyümenin yakıtıdır ama risk içerir. Her işin büyümesi gerektiğini düşünmek yerine işletmenizin, ekibinizin ve kadronuzun büyümeyi kaldırma kapasitesine göre hareket edin. Büyük işletme olmak değil, verimli işletme olmak önemlidir. Bankalardan edinebileceğiniz finansın dışında müşteri finansmanı da yatırımcılık konusunda size yüksek katma değer sağlayacaktır. Müşteri finansı, ölçeklenebilir olmadığı durumlarda bile kıymetlidir. Müşteriler, bankanın istediği teminatları istemeyecektir ve sizi iş dünyasına referans edebilir. Ayrıca Start-Up’ların yola yeni çıkmış olmasından dolayı oluşan disiplin eksikliğine de kurumsallık katacaktır. Bu nedenle, piyasada küçük olsanız da bir aktör olduğunuzu unutmayın. Piyasa eğitilebilirdir ve ona yön verecek olan sizlersiniz” dedi.