TOFAŞ ULUTEK TEKNOLOJİ SAHNESİ'NDE: TEKNOLOJİDE AYAKTA KALMANIN SIRRI YENİLEŞMEDE

  • <%=haberItem.BASLIK %>
22 Kasım 2021 Pazartesi

ULUTEK Teknoloji Sahnesi’ne konuk olan TOFAŞ Ar-Ge Araştırma ve İleri Teknolojiler Müdürü Fatih Hakkı Savaş, yeni fikir ve teknoloji ile yeni ürün çıkarılmasını öngören yenileşme sayesinde firmaların dinamizmi yakalayabileceklerini söyledi.

ULUTEK bünyesindeki firmalar arasında deneyimlerin paylaşılması ve bilgi alışverişinin gerçekleştirilmesi amacıyla düzenlenen Teknoloji Sahnesi programının bu haftaki konuğu TOFAŞ Ar-Ge Araştırma ve İleri Teknolojiler Müdürü Fatih Hakkı Savaş oldu. Savaş, katılımcı firmalara yenileşim ve değişen teknoloji trendleri hakkında bilgi verdi.

SÜREÇTE DEĞER YARATILMALI
TOFAŞ’ın ürün geliştirme dinamiklerinin yenilikçi teknolojilere dayalı olduğunu belirten Araştırma ve İleri Teknolojiler Müdürü Fatih Hakkı Savaş, “Yenileme ve değiştirme anlamına gelen yenileşim kelimesinin kökeni Latinceden geliyor. Yenileşme kelimesinden çıkardığımız anlam ise yeni fikirler ve teknolojiler kullanarak üründe, proseste, hizmetlerimizde ve iş modellerimizdeki değişiklikler ile değer yaratma sürecidir. Yenileşme bir ürün veya iyileşme değil, yeni fikir veya teknolojiyle sürecin sonunda yeni bir ürün çıkarmaktadır. Biz ortaya bir değer çıkarırken trend analizi kapsamında teknolojideki gelişmeleri takip ediyor ve filtreden geçirerek yol haritamızı oluşturuyoruz. Bunu yapabilmek için fikir ve öneriler topluyor, ardından ön değerlendirme yapıyoruz. Değerlendirme aşamasını da geçtiğimizde, henüz açık olmayan noktalar varsa bunu bir araştırma projesine veya çevik projeye çeviriyoruz. Nihai değerlendirmenin ardından ürüne yatırım yapıp yapmama kararını verip, ürün geliştirme sürecine geçiyoruz” diye konuştu.


TÜRKİYE OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜN EN İYİ AR-GE MERKEZİ TOFAŞ
Firma olarak 8.’cisi düzenlenen Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi'nde otomotivde en iyi dereceyi elde etmenin yanı sıra Ar-Ge merkezleri arasında 2’nci olmanın gururunu yaşadıklarını da belirten Savaş, “TOFAŞ’ta Ar-Ge noktasında 600’e yakın çalışanımızla 20 bin metrekarelik bir alanda bulunan laboratuvar ve ofis alanlarımızda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Hedefimiz, dünyanın her bölgesinde müşteri ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılayan, heyecan verici araçlar ve teknolojiler üreten bir firma olmak. 1994 yılında başladığımız Ar-Ge faaliyetlerimizden doğan ürünlerimizi geliştirirken sistemimiz çerçevesinde üretim gerçekleştiriyoruz. Bu sistemlerin birbiriyle ilgili olanlarına fonksiyon diyoruz. Dijital dünyada her geçen gün önem kazanan sanal doğrulamalar ile tasarımlarımızın istenen fonksiyonun yerine getirip getirmediğini test ediyoruz. Bütün bunları yaparken çözümlerini bilmediğimiz konularda da araştırma projeleri yürütüyoruz. 80 tamamlanan, 17 devam eden projemiz var. Çalışmalarımız kapsamında 288 ulusal, 255 uluslararası patentimiz var. Ulutek Teknopark’ta ulusal ve uluslararası birçok başarılı projeye imza atarak kendini ispatlamış olan firmalar ile işbirlikleri yapmak isteriz. ” ifadelerini kullandı.