ULUTEK'TE STRESSİZ ZAMAN YÖNETİMİ EĞİTİMİ VERİLDİ

  • <%=haberItem.BASLIK %>
29 Kasım 2021 Pazartesi

ULUTEK’te stressiz zaman yönetiminin yolları hakkında katılımcılara önemli bilgiler verildi. Ajanda tutmak gibi yöntemlerle zaman yönetiminin mümkün olduğu belirtildi.

ULUTEK Teknopark’ta BİREBİR-İK iş birliğiyle gerçekleşen ‘Stressiz Zaman Yönetimi’ başlıklı çevrimiçi eğitimde İnsan Kaynakları Danışmanı ve Profesyonel Koç Gülşen Özal, stres anında verilen ani kararların olumsuz sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulundu.

DİRENME AŞAMASI ÇOK KRİTİK
Stresle başa çıkılmazsa ciddi problemlerin yaşanabileceğini vurgulayan İnsan Kaynakları Danışmanı ve Profesyonel Koç Gülşen Özal, “Stres kaynakları, dışsal ve içsel olarak ikiye ayrılıyor. Araştırmalara göre iç kaynaklı stresler, dış kaynaklı streslere göre çok daha fazla yaşam tarzını etkiliyor. Belirsizlikler ve beklenmedik yenilikler, insanı en çok strese sokan durumlar arasında. Stresten kaçınmanın yöntemini Prof. Dr. Hans Selye, şu şekilde açıklıyor: “İnsanlar, stres altındayken beklenmedik bir durumla karşılaşırlarsa 3 aşamada uyum gösterirler. 1’inci aşama, alarm aşamasıdır savaş ya da kaç tepkisi gösterilir. Eğer bu durum devam ederse 2’nci aşama olan direnme gerçekleşir. Bu aşamada fiziksel sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz. Direnme aşaması ne kadar uzarsa ve biz başarısız olursak 3’üncü aşama olan tükenme noktasına geliyoruz. Direnme aşaması, çok kritik bir aşamadır. Bedenimiz stres altındayken artan kalp atışı, hızlanan solunum, terleme ve artan zihinsel uyanıklık gibi verdiği tepkileri görebiliriz.”

GÜNLÜK AJANDA TUTUN
Stres kaynaklarının çok çeşitli olduğunu da dile getiren Özal, “Bazıları çözülemez ya da çözmesi çok zor ve zaman alabilirken bazen de çözülebilir strese kapılabiliriz. O minik çözülebilir stres kaynakları arka arkaya bir araya geldiyse onlar da birleşerek uzun soluklu stres kaynağına dönüşebilir. Paylaşmayı öğrenmeliyiz. Stresimizi, çözmemiz gereken sorunumuzu çözebileceğimiz kişilerle paylaşırsak eğer stresimiz azalacaktır. Kendimizi dinlendirmeliyiz, stresimizin temel kaynaklarından birisi de zihinsel ve fiziki açıdan yorgun olmamızdır. En büyük zaman hırsızı, plansızlıktır. Zaman yönetiminde en önemli kavram, öncelikleri belirlemektir. Zamanı yönetebilmek için günlük ajanda tutabilirsiniz, yapılacaklar listesi çıkarılabilir ve unutulmaması gereken bir şeyi aynı zaman diliminde yapmalısınız” dedi.