ULUTEK'TE FİRMALARA VERİ YEDEKLEMENİN ÖNEMİ ANLATILDI

  • <%=haberItem.BASLIK %>
29 Kasım 2021 Pazartesi

ULUTEK’in veri yedekleme konusunda düzenlediği etkinlikte konuşan PenDC Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ünal, siber saldırılara karşı yedekleme ile eksiksiz koruma sağlanabileceğini söyledi.

ULUTEK Teknopark ve PenDC işbirliğiyle bölgesinde faaliyet gösteren firmalara yönelik gerçekleştirilen ‘Veri Yedekleme’nin Önemi’ başlıklı çevrimiçi etkinlikte katılımcılara, veri saklayan sistem odalarının kurum bünyesinde yer almasının maliyet açısından önemli yükleri beraberinde getireceği bilgisi verildi.

‘KURUMLARDAKİ SİSTEM ODALARI YETMEZ’
Günümüzde firmaların geleceğini ve izledikleri büyüme yolunu verilerin çizdiğini söyleyen PenDC Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ünal, “Kurum bünyesinde veri saklayan sistem odaları, olumsuz birçok faktörü de beraberinde getiriyor. Firmaların yatırım yapmak istemediği alanların başında gelen veri merkezleri, 7/24 kesintisiz ve garantili hizmetler sunar. Firmalarda bulunan sistem odalarında genellikle yedekleme faaliyeti gerçekleştirmek için iki sunucu bulunmaktadır. Ancak siber saldırıya uğradığınızda, diğer sunucunuz da bu durumdan kolaylıkla etkilenebilir. Biz de bu saldırılara karşı önlem almak hedefiyle zorlu bir yola çıkarak, Coğrafi Yedeklilik ve Felaket Kurtarma Merkezi (FKM) sistemlerini Türkiye’de hayata geçiren ilk veri merkezi olduk. Verilerimiz; Bursa, Erzurum ve Sivas’ta yedekleniyor. Güvenliliğimizi daha üst seviyelere çıkarmak için yakın tarihte Sinop ve Mersin’de de coğrafi yedeklilik sistemimizi hayata geçireceğiz” diye konuştu.

‘ELEKTRİĞİ GÜNEŞ PANELLERİNDEN ÜRETİYORUZ’
Dünya genelinde veri merkezlerinin işleyiş ve yapılarının sınıflandırıldığı sertifikaların bulunduğunu da kaydeden Murat Ünal, “Firma olarak altyapı ve kurulum sistemlerini ‘Tier 3’ standartlarına uygun bir şekilde tasarladık. ‘Yedekliliğin yedekliliği’ sisteminin yanı sıra, kurumumuz içerisinde bakım yapıldığında bile kesintisiz olarak hizmet vermeyi sürdürüyoruz. Firmaların ve veri merkezlerinin en büyük maliyetinin elektrik bedelleri olduğu düşüncesinden hareketle, yenilenebilir enerji sağlamak ve uygun fiyatlı çözümler sunmak amacıyla binamızın bin 400 metrekarelik alanına güneş panelleri kurduk. Rekabet ortamında bizleri güçlü kılan bu avantaj sayesinde, ayda yaklaşık olarak 560 kilovatlık enerjiyi, çevre dostu bir şekilde elde etmenin gururu içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.