ELEKTRİKLİ ARAÇ ŞARJ İSTASYONLARINA YATIRIMLAR ARTIYOR

  • <%=haberItem.BASLIK %>
5 Mart 2024 Salı

ULUTEK Teknopark tarafından gerçekleştirilen ve bölgedeki firmaların sanayi ile iş birliklerini ve firmalar arası faaliyetlerini artırmayı hedefleyen ULUTEK Teknoloji Sahnesi Programına Electr-INN firması konuk oldu. Electr-INN Elektrikli Araç Şarj ve Yönetim Yazılımları Ürün ve Teknoloji Yöneticisi Eda Akdağ konuşmacılığında gerçekleştirilen etkinlikte, elektrikli araçların şarj ve yönetim yazılımları, elektrikli araçlar ve şarj istasyonları pazarı ile ilgili önemli bilgiler paylaşıldı.


‘ELEKTRİKLİ ARAÇ PAZARININ BÜYÜMESİYLE ŞARJ İSTASYONU İHTİYACI ARTIYOR’
Elektrikli araç taleplerinin artmasıyla bu alanda sistem ve yazılım çözümleri geliştirmeyi hedeflediklerinden bahseden Eda Akdağ, “Teknolojik olarak ülkemiz ve global arenada bu kapsamda elektrikli araç şarj istasyon yazılımlarını oluşturduk. Elektrikli araçların satışında son yıllarda ciddi bir artış olduğunu söylemek mümkün. Dünyadaki verilere baktığımızda bu artış yüzde 70 seviyelerinde. Avrupa’da temiz enerji kullanımının teşvik edilmesiyle ciddi bir yönelim oluştu diyebiliriz. 2023 yılındaki satış rakamları ve hedeflerimize baktığımızda Türkiye’de çeşitli binek araç satışlarının yıllık ortalama yüzde 60,8 büyümesi ve bu araçların binek araçlar içindeki pazar payının yüzde 30,4’e ulaşması bekleniyor. Elektrikli araç pazarındaki büyüme şarj istasyonu ihtiyacını da artırıyor.” ifadelerini kullandı. 


ELEKTRİKLİ ARAÇ ŞARJ İSTASYONLARI İÇİN LİSANS VE KURULUM SÜREÇLERİNE DEĞİNİLDİ
Elektrikli araç şarj istasyon ağı lisans ve kurulum süreçlerine değinen Akdağ, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) bu alandaki önemine vurgu yaptı. Şarj ağı işletme lisansı almanın gerekliliğine dikkat çeken Akdağ, Electr-INN olarak, firmaların lisans başvurusu sürecinden sonra lokasyon belirleme ve yazılım seçimi gibi konularda destek verdiklerini belirtti. Akdağ, “Elektrikli araç şarj istasyonu işletmek isteyen firmalar EPDK’dan lisans almak zorundadır. Bu lisanslar, şarj hizmetlerinin yasal ve standartlara uygun bir şekilde sunulmasını sağlıyor. Lisans başvurusunda bulunduktan sonra lokasyon belirleme ve keşif ile hangi yazılımı kullanacağınız konusunda biz devreye giriyoruz. Sağladığımız hizmetlerle kullanıcılar, şarj işlemlerini televizyonu uzaktan kumanda ile açmak kadar pratik ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilecekler. Yazılımın pratik kullanımıyla kullanıcıların hızlı bir şarj deneyimi yaşamasına olanak sağlıyor. Ayrıca, yönetici ekranı aracılığıyla veri akışını izleyebilme ve sorun olması durumunda bildirim alabilme gibi özelliklerin kullanıcıya kolaylık sunuyor.” dedi.